buat percik senag jer rupanya. haha. sekalip mata dah siap~ kalau nak resepi lebih detail boleh rujuk SINI. ni ikut cara jer. bahan-bahan ingat-ingat bahan masak ngan mak zaman muda-muda jer. simple sesangat bahan nya.
1 biji kelapa (blend ngan air panas, ambik santan)
1 inci halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 batang serai (3 blend, 1 batang ketuk jer)
1keping asam keping
4 ekor puyuh 1 ketul peha ayam (sepatut perap ngan garam, tapi sebab nak masak sekali ngan maryam so masak kosong gitu jer. lebihkan perisa kat kuah)
blend halia, bawang dan serai. campur sekali dengan santan, serai ketuk, putuh dan ayam. masak dengan api perlahan sehingga puyuh dan ayam empuk dan santa memekat. kacau kadang2 takut pecah minyak.
keluarkan puyuh dan ayammasukkan kedalam oven. bakar dengan suhu 200 degree c sehingga perang. tak perlu lama sangat sebab puyuh ngan ayam dah masak pon.
santan yang kita buat rebus tadi masukkan asam keping sekeping kacau sehingga pekat. asingkan sedikit untuk maryam sebelum masukkan garam dan gula.
kuah maryam, letak dalam pan, masukkan sayur2. kacau sehingga sayur masak. saya guna peas.
siap~
tersangat lah senang nya cuma husband mak cakap next time kene pekatkan lagi kuah
maryam punya. makan ngan nasi lembik. lembik.
banyak maryam makan. dia memang laju kalau resepi santan and berempah-rempah wangi. huhu
sedap..xyah tunggu balik umah mertua cenggini.boleh buat slalu..thankx kak magh..:))
ReplyDeletesedapnyer..lebih kurang cm radhi je..kalo ade rempah2 wangi2 laju je mkn
ReplyDeleterajin sungguh mokcik sorang nih...
ReplyDeletenak tanye your bb how old? dah bleh mkn dramstik hehe..
ReplyDeletemaryam 1thn 4bulan..hehehe..ummi maryam cark2kan la nnti kan..hehe
ReplyDeletesetappnya maryam mkn!!
ReplyDelete