spicy shrimp olio aglio pasta
(bila i in a happy ceria selalu mood) i suka masakkan husband breakfast. tapi dia pergi kerja awal sangat. takkan nak breakfast pukul 630 pagi. kalau i terlebih rajin, boleh lah dia bawak kasih sayang i ke ofis.
tapi cabaran jugak prepare breakfast ni sebenarnya. bukan sebab susah, masakan breakfast adalah masakan yang simple-simple sajor. tapi sebab i adalah bukan jenis orang yang mampu bangun pukul 530 pagi masakkan husband breakfast. dan i memasak adalah sangat lambat. so walaupon nanti dah terer masak jangan mimpi lah nak masuk master chef. huhu
tapi, seperti yang selalu i katakan, kepada suami-suami, untuk happy anda perlu menghappykan isteri kamu. isteri yang happy akan buat apa saja demi kamu. ngehehe
so ape yang i buat adalah.....
tapi cabaran jugak prepare breakfast ni sebenarnya. bukan sebab susah, masakan breakfast adalah masakan yang simple-simple sajor. tapi sebab i adalah bukan jenis orang yang mampu bangun pukul 530 pagi masakkan husband breakfast. dan i memasak adalah sangat lambat. so walaupon nanti dah terer masak jangan mimpi lah nak masuk master chef. huhu
tapi, seperti yang selalu i katakan, kepada suami-suami, untuk happy anda perlu menghappykan isteri kamu. isteri yang happy akan buat apa saja demi kamu. ngehehe
so ape yang i buat adalah.....
sebelum tido, prepare bahan awal-awal.
hiris siap-siap, basuk bekas, masuk peti.
pasta direbus al-dente (2 orang makan)
olive oil yang banyak untuk menumis
3 ulas bawang putih
1 labu (saiz kecik) bawang besar holland
10 ekor udang
chilli flakes (ikut tahap kepedasan yang anda mahu)
cendawan shiitake
bunga kubis
capsicum
saderi
tomato
italian mix herb (optional)
hirisan limau nipis (rumah mak tak dok lemon nyahhh)
cara:
tumis bawang sehingga layu, jangan sampai garing masukkan udang kacau hingga separuh masak masukkan chilli flakes.
diikuti dengan sayur-mayur ikut turutan yang paling lambat masak masukkan dulu (cendawan, saderi, capsicum, bunga kubis, tomato)
kacau sehinga sayur dan udang masak, masukkan pasta.kalau terlalu kering masukkan air. masukkan italian mix herb, garam dan gula. akhir sekali sebelum tutup api perah hirisan limau nipis.
hiris siap-siap, basuk bekas, masuk peti.
pasta direbus al-dente (2 orang makan)
olive oil yang banyak untuk menumis
3 ulas bawang putih
1 labu (saiz kecik) bawang besar holland
10 ekor udang
chilli flakes (ikut tahap kepedasan yang anda mahu)
cendawan shiitake
bunga kubis
capsicum
saderi
tomato
italian mix herb (optional)
hirisan limau nipis (rumah mak tak dok lemon nyahhh)
cara:
tumis bawang sehingga layu, jangan sampai garing masukkan udang kacau hingga separuh masak masukkan chilli flakes.
diikuti dengan sayur-mayur ikut turutan yang paling lambat masak masukkan dulu (cendawan, saderi, capsicum, bunga kubis, tomato)
kacau sehinga sayur dan udang masak, masukkan pasta.kalau terlalu kering masukkan air. masukkan italian mix herb, garam dan gula. akhir sekali sebelum tutup api perah hirisan limau nipis.
i x lps2 lg buat hok style gini farah...terbaekkkk laaa rupe die yo!terus getar iman nk buat gok gini...hehehe
ReplyDeleteyang penting rupa. haha..bagi i olio oglio ni sedap kalau ade shitake masuhroom. kalau xde hilanglah seri
ReplyDeletekelass tau farah masak style al dente...sure marvelicious tu...nasib baik la rumah jauh...kalau dekat i p mintak..hahah!
ReplyDeletewah memang nampak sedapppp, anak2 akak suka gak camni, tapi akak tak penah buat, asik beli aje, kena cubala lepas ni
ReplyDeletesodap!!! tgh good mood la ummi maryam ni ye :D
ReplyDeletefaizal zaman2 keje shift dulu suka bwk bekal gi ofis....skang dia dah malas tak pun malu :p
ReplyDeletetapi takpela, sng sikit keje bini dia haha
lady. jauh pon boleh datang bahhh..takde lah jauh mane=P
ReplyDeletemamasyaza, suka masak sendiri lagi sebab lagi boleh letak ape yang kita suka. ikut slera sendiri. hehe. try la..senang jer
alya..haaaaa! tu jer aku nak cakap sebenarnye. naseb ko faham.hahaha
gee; kalau xmasakkan peja breakfast jawab die setiap hari lah nasi lemok. homemade lagi sihat bah..hihi