olive oil
1/4 labu bawang besar cincang
1 ulas bawang putih
isi dada ayam
1 kaki cendawan butang putih (kalau baby tak makan lagi jangan letak)
brokoli
2-3 sudu besar homemade sos tomato
2-3 sudu besar puree jagung (steam, pastu blend)
italian mixherb
mozarella cheese (ape-ape cheese jelah)
1. tumis bawang dengan olive oil sampai lembut. masukkan ayam. kacau sehingga ayam masak, masukkan cendawan.
2. bila cendawan dan lembut, masukkan puree jagung dan puree tomato.
3.akhir sekali masukkan brokoli, cheese dan italian mix herb. kacau sehingga pekat.
siap~
tiada nama yang fancy lah nak bagi. kita bagi nama sweet sour bolognese sos lah. hehe
ni pulak versi cair. buat ala-ala sup. resepi sama dengan peas bolognese, tambah air dan letak bayam sikit.
i rasa kalau dari segi selera makan, maryam ikut i. semua pon boleh~ =P bagus-bagus. tapi masalahnya dia cepat bosan. kene variasikan lah.
setakat ni, resepi ni i dah try dengan carrot, peas, dan corn. kalau ikut selera i, corn yang tersedap. hihi
segenggam pasta ummi masak, banyak ni jer yang maryam tinggal untuk ummi.
maryam ni mmg suka makanlah...ape pun boleh.
ReplyDeleteafeef suka sangatlah puree2 ni tapi without pasta. boleh? hehe
kalo mcm tu campo ngan puree keledek/kentang. xpon blend pasta,huhu
ReplyDeleteSaya dah cuba resepi ni untuk anak saya (9bulan)... nampaknye dia suka. tapi kena blend dulu pasta tu... len kali kena buat cair sikit... :) tq for giving me idea... :)
ReplyDelete