mari aku share cara nak buat gula hangus. bagi yang sudah pandai sila tutup mata sekejap. mak nak berlagak sekejap sebab mak baru pandai. gahaha
tip nak mendapat kan gula hangus/ caramel untuk puding.
*nak masak bende lain tak tahu yer, ni untuk resepi ni jer*
1. paling penting: guna senduk kayu. jangan guna besi. dan masak dalam loyang anda nak kukus puding. wajib!
2. api kene perlahan-lahan jer biar semua gula cair pastu perlahan-lahan bertukar kaler.
3. bila kuning sikit-sikit tuh tutup api dan ratakan ke seluruh permukaan loyang.
4. caramel anda akan keras macam batu. tapi bagus lah. baru lah tak bercampur ngan puding nanti. bila kukus cair lah.
kan hari tu aku cakap aku takde loyang kan, cube teka aku guna ape untuk masak pudding ni?
periuk!!
*tengok betul-betul dalam steamer itu ade periuk*
*tengok betul-betul dalam steamer itu ade periuk*
periuk tu kan dalam, pudding pulak dalam 2 inci je kut.2 inci pon tak sampai. so bila nak terbalikkan dia nak letak dalam pinggan aku takut pecah pulak pudding tuh. aku mintak bantuan suami aku.
bila dia terbalikkkan bunyi
'belepappp'
ingat dah hancur dah. nasib baik ok.
esok nak g beli loyang. kalau nak kukus pepe senang. =)
perempuan happy giler biler pudding menjadi.
bila dia terbalikkkan bunyi
'belepappp'
ingat dah hancur dah. nasib baik ok.
esok nak g beli loyang. kalau nak kukus pepe senang. =)
stock keropok lekor dah habes =(
dinner kami: soya+ f1 strawberi+ f1 choc+ milo sikit = yummehhh~!
meja tuh menjadi saksi aktiviti makan dan bermalas-malasan kami. maen tenet pon kat situ makan pon kat situ. tido tak. naseb baek tak romen je atas meja tuh.
sekian,dinner kami: soya+ f1 strawberi+ f1 choc+ milo sikit = yummehhh~!
meja tuh menjadi saksi aktiviti makan dan bermalas-malasan kami. maen tenet pon kat situ makan pon kat situ. tido tak. naseb baek tak romen je atas meja tuh.
perempuan happy giler biler pudding menjadi.
best!!!! nk try gak la, tp kat umah xde steamer.. tpaksa la guna kaedah double boiler.. periuk dlm kuali.. hehehehe
ReplyDeletehuhuh..betul2..dulu masa jadi student guna kaedah tu buat ikan kukus. sama jer =p
ReplyDeletenk try gak la...
ReplyDeleteSedapnyer....tak pernah berani nak cuba buat sendiri :-p
ReplyDeleteadusss puding caramel kesukaan saya.. nak resepi:)hehhe
ReplyDeletedisebabkan entry lepas psl puding gula hangus, ari ni aku berjaya buat jg....ahahaha...
ReplyDeleteyah..nk sket..
ReplyDeleteaiyooo...nape tak bwk td?
ReplyDeletesuke sgt itu makanan....
balik nnt nak buat lah...
ummm...tapi xtau ble nak balik umh
-_-"
banyak nye dish masuk kat blog farah ni. huhuhu.. telan air liur je la tgk nye. huhu
ReplyDeletenyum2..terliurnye..agak2 puding tuh lembut mcm teddy bear ke?haha..
ReplyDeleteluz: try lah..senang jer buat kalau kene cara
ReplyDeleteeynda: try la buat kak. tapi rosak la kejap diet.hehee
maya amir: resepi ade kat dapur farah.huhu
as: apalaga..upload la gambar.hehehe
long: meh la umoh i..ade lagi siket
ira:hehe..lain kali i wak ke u..tok pon, mari la umoh i~
alyyani: sebab suka makan kut..=p
limauais: hahahaha..lagi lembut dr teddy bear
ala-ala gulo ley
waaah, makin terer farah masak ya..kak ila ni jangan ke nak buat pusing gula hnagus, nak masak pon dah takde mood..heheheee
ReplyDeletebestnya kalau boleh dok umah ajeee
oh telan air liur. last saturday, i made 3 caramel pudding utk hse warming i. tapi sket pon xdpt rasa. hhuhuh
ReplyDelete