Wednesday, 10 October 2012

keria labu

labu salah satu makanan kesukaan rasulullah. antara makanan awal-awal maryam makan jugak. since baby sampai sekarang. memang tak putus bekalan labu. nenek dia bawak from kelantan, orang bagi, walid beli. ade jelah stock labu tu. masak mcm2. buat breakfast, lunch, dinner. tapi sekarang kalau buat sayur, makan labu seketul-seketul macam tu dia tak nak dah. bosan gamoknye. kene buat cucur, lempeng, and ni try buat keria labu pulok.

keria labu

 bahan-bahan diperlukan

labu 
tepung atta

sahajaaaa

steam labu, lenyek-lenyek. tunggu sejuk sikit. campur tepung atta sampai boleh bentukkan bentuk donat.

heee. senang jer. i tak reti sangat nak berseni-seni buat bentuk santek-santek ni. plus adunan ni i biar dia lembik sikit takut banyak tepung tak sedap plak kan.

goreng sekejap, done!

kalau bawah setahun. baik bakar.










8 comments:

  1. terliur plak tgk maryam makan..

    ReplyDelete
  2. sis, goreng tu minyak sikit ke goreng mcm yang kita goreng tuk kuih keria kita tu ye..

    ReplyDelete
  3. betty, orang tua pon boleh makan ni. farah pon bfast ni jugak=D

    ain, kalau untuk maryam banyak shallow fried lagi. tapi kadang2 tu ade jugak deep fried. tp semalam goreng minyak sikit jer. kene rajin balik2

    ReplyDelete
  4. gule n garam x yah ek awk..
    labu kite x suke
    hadiff pon x penh bg
    haha sbb bf kite x mkn kn
    tkot die x suke
    tp kali ni tgk menu awk kite mcm nak try
    tepung atta tu cap ape?

    ReplyDelete
  5. atta cap ape2 pon boleh..alagapas ke..xyah letak garam gula pon sedap

    ReplyDelete
  6. Apsal la keria yg Maryam makan tu nampak sedapp sangat..spaghetti angel hair tu pun sedap juga Farah...

    ReplyDelete
  7. Ada orang kata labu berangin, btl ke? My baby pun suka labu tp takut gak nk bg selalu

    ReplyDelete
  8. kak, akk guna minyak apa ya utk goreng2 ni?

    ReplyDelete