Wednesday, 14 April 2010

lauk kambing masak black pepper and mushroom (berkuah)


lauk kambing masak black pepper and mushroom

bahan-bahan:

daging kambing untuk dua orang makan dihiris.
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1/4 inci halia (tumbuk)
1/2 labu bawang besar (hiris)
kicap(dalam satu sudu teh)
sos tiram(2 sudu besar)
sos tomato(satu sudu teh)
black pepper tumbuk (dalam 2-3 sudu teh)-kalau nak banyak tambah lagi
susu cair/susu segar (optional)
tepung jagung untuk pekat (optional)
cendawan butang

cara-cara

1) perap daging dengan bawang putih, halia, kicap,sos tiram, lada hitam.

2)panas kan minyak, goreng daging, bila separuh masak, tambah kicap, sos tiram, sos tomato sedikit, black pepper dan juga mushroom.

3) tambah sedikit susu. kalau taknak guna susu boleh tambah air.

4) masukkan bawang besar yang dihiris. seimbangkan rasa dengan garam gula.

5) kalau suka pekat boleh tambah air bancuhan tepung jagung.



siap~

selamat mencuba~~

No comments:

Post a Comment