kite mulakan dengan PULUT DURIAN
pulut ini ditanak biasa dimakan dengan santan yang dimasak dengan garam.untuk rasa manis boleh tambah gula melaka atau pon gula.durian di sponser oleh bakal datuk mertua..heheh
seterusnya AYAM BAKAR DENGAN REMPAH SATEY
bahan-bahan yang diperlukan
1/2 ekor ayam
1 sudu kecik ketumbar
1 sudu kecik jintan manis
1 sudu kecik jintan puteh
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
seinci halia
seinci lengkuas
3 batang serai
3 susu kecil serbuk kunyit
blend semua bahan diatas.tambah madu,gula dan garam secukup rasa.perap ayam seketika
seterusnya AYAM GORENG BEREMPAH 1st time buat
bahan-bahan yang diperlukan
1/2 ekor ayam
1 sudu kecik ketumbar
1 sudu kecik jintan manis
1 sudu kecik jintan puteh
seinci halia
seinci lengkuas
4 ulas bawang puteh
2 ulas bawang merah
4 sudu kecil serbuk kari
1sudu besar tepung gandum
bahan diatas kecuali gandum diblend, lumur pada ayam, tabah garam gula dan tepung gandum, diperap dan digoreng dengan minyak yang banyak
seterusnya lagi IKAN PERCIK juge 1st time buat
6 ekor ikan kembung
2 cawan santan
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang puteh
sedikit halia
4 batang serai
1 ulas bawang puteh
sedikit halia
4 batang serai
blend santan dengan rempah ratus, masak diatasa sampai pekat.tambah garam dan gula..saya suka percik ni rasa manis, jadi saya lebihkan gula. semasa membakar ikan, letak sedikit santan yang dimasak ini pada ikan. lebih tu di curah ke atas ikan selepas masak.
ini adalah CENCARU SUMBAT yang entah berapa kali buat
bahan yang diperlukan
3 ekor ikan cencaru
4 biji cili kering
1 biji cili padi
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
2 batang serai
sedikit asam jawa
garam dan gula secukup rasa
tumbuk semua rempah, sumbat ikan cencaru uang di belah dua, lalu digoreng
dan akhir sekali KARI TERUNG yang juga di buat untuk entah kali ke berapa
bahan-bahan nya
4 ulas bawang merah (dihiris)
5 ulas bawang puteh (dihiris)
2 bili cili kering (di tumbuk)
tumis bahan diatas dengan rempah menumis, dan daun kari.setelah wangi masukkan sepeket kecik rempah kari yang dibancuh dengan air..tumis sehingga pecah minyak
selepas itu masukkan se kg terung(potong ikut selere anda), biarkan empuk sedikit, masukkkan asam jawa, 3 cawan santan santan,garam dan gula.
/me mengumumkan lagi 23 hari ke hari itu!
pandai jugak kamu main masak2 yer
ReplyDeletehuhuhu..sape2 pon pandai kalau stakat maen2
ReplyDeletekamu masak sgt sedap ye?kamu rajin x bersihkan balik lpas kamu masak?hehe.
ReplyDeleteabeja, tu keje zac.
ReplyDeleteZAC XSUKE MASAK TAPI DIA AKAN KEMAS.
ps: jejaka kaya, suke gadis gemok suke mengemas tak? hahaha
a ah..aku pnah dngo ko curik ciliboh org kn..kan kan kan??hihi..wat goreng bihun..kan kan?hehe..i know wut u did last summer...eh last sem..hehe..
ReplyDeletehuhuhu..ciliboh tu sudah di ganti balik ye..
ReplyDeletezac,anon ke 3 dan 5 itu bukan buah hati jantung manis saya lor.. tgk ayat dah tau lor..
ReplyDeletefarah wat rempah bbq mmg sdp, teringat lg time kita wat gath chennel klate dlu, mmg behh
ReplyDeletehuhuhu..rempah bodo2 je nor
ReplyDelete