memang berkesan cara ni. tapi mak kene monitor la. karang habis diconteng satu rumah. ngan cubaan nak makan pen nye. haish. semua benda nak makan kamu ni
seni agung pertama
mandi pon tak lagi ni. huhu
walid balik start masak sambil siang ikan udang ayam. banyak kerja serentak. kene buat dengan cepat sebab lepas lunch nak keluar. mak bukannya multitasker pulak tu. akibatnya,
masak lemak kuning udang maryam berketul-ketul lupa nak kacau. haha
tapi sebab semua bahan adalah fresh dari pasar borong, memang setap berganda-ganda walaupon santan berketul.
tapi sambal ketam telur walidngan ummi marvelous. haha. sape nak puji masakan sendiri kalau bukan diri sendiri
sambal telur ketam ke, sambal ketam telur?
2 ekor ketam ni berat dia sekilo ++. sekilo ketam harga rm 20++ (lupa berapa), tapi dia bagi rm 20 jer. dah la fresh giler isi penuh.nyum2
bahan-bahan lain
telur 2 biji
serai 2 batang
bawang merah besar 2 biji
bawang putih 6 ulas
cili kering blend 2 sudu besar
halia siinci
sos tiram 2 sudu besar
sos cili 4 sudu besar
perahan limau nipis sikit
rasanya total kos nak buat sambal ketam ni kurang dari rm 25. tapi makan puas hati sampai menjilat pinggan. hihi
dapnye ketam..lama giler xmkn..masakkan utk akak farah..heheh
ReplyDeletemasak lemak udang tu akak suka
ReplyDeleteohhh menjilat pinggan..ingatkan sampai menjilat jari kaki ;p
ReplyDeletekretip maryam...Qeesha pon suke makan pen jugok..kalu lepo sikit abeh dio lukih betis dgn corak2 abstrak...hehehe
ReplyDeletebab walid maryam jeling sikit lg nk juling tuh tok tehe ayat...hahaha ;D
bg resepi utk bahan2 jek ker?
cara2 masak ketamnya ngak ada ker adik maniss ;)
sedap ketam tu..mabeles arrr
ReplyDeleteok,wekend ni wajib beli ketam gak..dh lama xmkn ketam huhu..Maryam bijak melukis!
ReplyDeleteErrr... Cara2 memasaknye? Ketam itu.. (smbil lap air liur)
ReplyDeleteSalam...dh byk Kali jln2 blog farah ni..kwn yg introduce..Sgt2 dasyat..mcm2 ada hihihi....best2! Sempat buat 2 mskn utk anak2....
ReplyDelete